Blaty kuchenne –  laminowane, drewniane, kamienne, mineralne.

Blaty kuchenne to jeden z najważniejszych elementów zabudowy kuchennej. Jako robocza powierzchnia jest najbardziej narażona na uszkodzenia. Noże, tłuczek, gorące naczynia, tłuste plamy, mogą pozostawić swój ślad na blatach. Poza walorami roboczymi, dobrze dobrany blat kuchenny wnosi walory estetyczne, dobrany wedle zamysłu projektanta tworzy niepowtarzalną atmosferę umilając nam spędzony w kuchni czas.

Jako że kuchnia to pomieszczenie w którym spędzamy dużo czasu, warto dobrze zastanowić się nad wyborem materiału z którego będzie wykonany blat kuchenny, różne materiały to różne warianty wytrzymałości i ceny.

Meble kuchenne na zamówienie jakie wykonujemy wyposażamy w następujące blaty:

-laminowane –  Egger, Kronopol, Kronospan, Biuro-Styl, Pfleiderer (grubość od 38mm do 60mm)
-drewniane – dąb, buk (grubość: 20mm, 30mm, 40mm)
-mineralne – Rauvisio Rehau
-kamienne – granit (grubość: 20mm, 30mm)
-konglomeraty kwarcytowe (grubość: 20mm, 30mm)
-kompaktowe gr. 12mm

Blaty kuchenne laminowane:
Egger – zobacz kolekcje
Kronopol – zobacz kolekcję
Pfleiderer – zobacz kolekcję
Kronospan – zobacz kolekcję
Biuro – Styl – zobacz kolekcję

Blaty Laminowane – plusy i minusy

Blaty laminowane to najczęściej wykorzystywane blaty w meblach kuchennych. Duża gama dostępnych laminatów u wielu producentów blatów laminowanych powoduje że klienci najczęściej wybierają ten materiał.
Blaty laminowane mogą mieć strukturę drewna, kamienia, mogą być jednolite, gładkie, matowe, połyskowe.
Blaty laminowane to pogrubione płyty meblowe wykończone za obleniem w kilku rodzajach w zależności od grubości blatu. Dodatkowo blaty można wykończyć na krawędzie proste oklejając je tworzywem PCV 2.0mm.
Ważna sprawą jest odpowiednie zabezpieczenie wszystkich krawędzi blatu laminatem, obrzeżem PVC bądź listwą aluminiową, dodatkowo należy odpowiednio zabezpieczyć blat przed wilgocią w okolicach zlewu oraz płyty grzewczej.


Plusy blaty laminowane :
– niska cena, (w zależności od producent i struktury blatu)
– duży wybór dekorów
– funkcjonalność
– łatwość obróbki i wykończenia
– odporność na tłuszcze i plamy
– dośc duża odporność na uszkodzenia mechaniczne
Minusy blaty laminowane:
– mała wytrzymałość na wilgoć (źle zabezpieczony blat wokół zlewu i płyty grzewczej „pije wodę”)
– brak możliwości odnowienia powierzchni
– mała odporność na wysokie temperatury


Blaty drewniane – plusy i minusy

Blaty drewniane przeznaczone do mebli kuchennych wykonuje się na kilka sposobów: z litego drewna, blaty dębowe krakówbądź z drewna klejonego. Materiał z jakiego wykonuje się blaty to twarde drewno liściaste (dąb, buk, mahoń, drewna egzotyczne). Pewniejszym wyborem jest materiał klejony na mikrowszczepy (nie wypacza się, co czasem zdarza się z drewnem litym). Takie blaty można bejcować na dowolny kolor oraz polakierować aby dłużej zachować jego walory estetyczne i robocze.
Poza bejcowaniem i lakierowaniem blaty można olejować (z czasem ciemnieją) taki zabieg należy systematycznie powtarzać.

blaty drewniane krakówPlusy blaty drewniane:
– naturalny wygląd oraz możliwość renowacji i zmiany koloru
– łatwość w obróbce i wykończeniu
Minusy blaty drewniane:
– cena (która w przypadku dużej kuchni może znacznie zawyżyć koszt mebli kuchennych.)
– konieczność systematycznego olejowania
– blaty wykonane z litego drewna mogą się wypaczać, pękać

 

 


Blaty kamienne – plusy i minusy

Blaty z kamienia naturalnego są bardzo efektowne. Kuchnie na wymiar wyposażone w blat kamienny wyglądają bardzo ekskluzywnie. Najczęściej blaty kamienne wykonuje się w granitu oraz marmuru. Gruby blat kamienny wymaga wzmocnionej konstrukcji szafek oraz w przypadku marmuru odpowiedniej pielęgnacji. Najlepiej wyglądają blaty wykonane z jednego bloku oraz połączone bez spoinowo.

blaty kamienne kraków 1

blat granitowy

blat z granitu kraków

blaty granitowe






 Plusy :
– wysoka odporność na uderzenia, wysokie temperatury, zarysowania, wodę i środki chemiczne
– możliwość odnowienia zniszczonej powierzchni,
– ekskluzywny wygląd

Minusy:

– cena
– marmur jest podatny na przebarwienia
– materiał trudny w obróbce

Więcej o blatach kamiennych przeczytasz TU – kliknij

Blaty Mineralne

Blaty mineralne wykonuje się z materiału stworzonego przez człowieka. Swoimi właściwościami fizycznymi i chemicznymi dorównują prawdziwym kamieniom szlachetnym.  Meble kuchenne wyposażone w tego typu blaty prezentują się bardzo nowocześnie.

Plusy: blat mineralny rehau budowa
– duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne
– szeroka gama kolorystyczna
– odporność na przebarwienia
– nieprzesiąkliwość
Minusy:
– cena
– materiał trudny w obróbce

Rehau - Rausolid Duna

Rehau - Rausolid Basalto

Rehau - Rausolid Corallo

Rehau - Rausolid Cenere

Więcej o blatach mineralnych przeczytasz TU – kliknij