Jak dbać o meble kuchenne? – kilka porad

W naszej firmie często spotykamy się z pytaniami klientów jak dbać o meble kuchenne, czym je konserwować i jak czyścić, aby jak najdłużej zachowały swój atrakcyjny wygląd. Kiedy już zaczniemy użytkować naszą wymarzoną kuchnie, naturalną koleją rzeczy jest, że meble narażone są na uszkodzenia mechaniczne oraz inne negatywne czynniki. Z biegiem czasu meble kuchenne tracą swą atrakcyjność i pierwotny wygląd. Najbardziej narażone są na działanie oparów, tłuszczu oraz różnych składników spożywczych które mają bezpośrednio kontakt z materiałem z którego wykonane są meble kuchenne.
Jak dbać o meble w kuchni aby długo zachowywały atrakcyjny wygląd? Jest kilka składowych które przedłużą żywotność mebli kuchennych.

Najważniejsza sprawą jest systematyczność oraz samodyscyplina. Jedno sprzątanie w tygodniu to zdecydowanie za mało, najlepiej każdorazowo po używaniu sprzętu kuchennego wyczyścić i odświeżyć całe otoczenie. Każdy wie jak wyglądają meble i otoczenie płyty gazowej czy płyty indukcyjnej po smażeniu na głębokim oleju, ale nie zawsze po męczącym dniu w kuchni chce się wszystko od razu sprzątać, a to spore zaniedbanie. Najlepiej i najłatwiej wyeliminować świeże zabrudzenia, niż później poświęcać pół dnia na sprzątanie kuchni.

Do sprzątania mebli kuchennych najlepiej używać środków ku temu przeznaczonych, odradzam stosowanie uniwersalnych środków chemicznych, niektóre powierzchnie mebli mogą na nie źle reagować. Równie ważną sprawą jak środki chemiczne są materiały za pomocą których czyści się meble, najlepiej stosować miękkie gąbki i szmatki. Szorstkie materiały po kontakcie z powierzchnią mebli mogą spowodować spore zniszczenia, zarysowania oraz zmatowienia powierzchni, które są nieodwracalne.

Należy zadbać, aby powierzchnie mebli kuchennych miały jak najmniejszy kontakt z wilgocią. Podczas intensywnego gotowania poza włączeniem okapu kuchennego warto uchylić okno. Czajnik elektryczny nie powinien stać pod szafkami wiszącymi. Sporą dawkę wilgoci uwalnia również zmywarka dlatego należy unikać jej otwierania tuż po skończeniu pracy, lepiej niech pozostanie zamknięta przez dłuższą chwilę. Newralgicznym punktem każdej kuchni jest zlew, z racji częstego używania najtrudniej zadbać o jego estetyczny wygląd, zlew jak i obszar wokół niego należy po każdym użyciu przetrzeć wilgotną szmatką usuwając nadmiar wody.
Do czyszczenia stali czy aluminium stosujmy specjalne środki chemiczne, które nie zniszczą powierzchni urządzeń i efektywnie usuną zabrudzenia. Podobnie z płytą ceramiczną najlepiej na bieżąco usuwać wszelakie zabrudzenia.

Użytkując meble kuchenne na co dzień nie sposób uniknąć zabrudzeń czy zużywania się sprzętu. Można natomiast zapewnić im dłuższe życie odpowiednią pielęgnacją. Ważniejsze od drogich środków chemicznych jest systematyczne sprzątanie oraz rozsądne korzystanie ze sprzętów kuchennych.