Jak olejować blaty drewniane

 

Drewniany blat i meble kuchenne to świetne połączenie, jednak decydując się na takie połączenie stajemy przed decyzją, czy blat lakierować czy olejować?

Oba rozwiązania mają i plusy i minusy. Wybierając blat lakierowany, możemy go wybejcować na dowolny kolor i pokryć lakierem zabezpieczającym, przy odpowiednim użytkowaniu będzie długo nam służył. Po jakimś czasie blat można odnowić (jednak w warunkach domowych jest to bardzo kłopotliwe – szlifowanie i lakierowanie). Decydując się na blat olejowany nie ingerujemy w „naturalność” drewna, jednak sam zabieg olejowania należy bardzo dokładnie przeprowadzić i co jakiś czas powtarzać.

Przygotowanie blatów

Kiedy mamy już gotowe korpusy mebli kuchennych, możemy przejść do osadzania i montażu blatu.

Kupując surowy blat w sklepie musimy sami go przygotować do osadzenia, po dopasowaniu blatu ale jeszcze przed montażem ważne jest aby odpowiednim olejem zabezpieczyć wszystkie powierzchnie blatu, najlepiej dwa lub 3 razy tak abyśmy mieli pewność, że działanie wilgoci nie uszkodzi nam drewnianego blatu.

Szlifowanie i olejowanie blatów

Kiedy mamy zabezpieczony i osadzony blat możemy przejść do końcowego szlifowania i olejowania. Przed olejowaniem powierzchnie płaskie i wszystkie krawędzie szlifujemy drobnym papierem ściernym np. 220 lub drobniejszym, możemy użyć papieru lub gąbki, szlifujemy wzdłuż klepek a nadmiar powstałego pyłu na bieżąco usuwamy odkurzaczem.

Kiedy mamy przeszlifowany blat nakładamy odpowiedni olej, do tego potrzebujemy pędzel lub sztuczną gąbkę, pierwsze olejowanie jest najważniejsze nakładamy tyle oleju ile blat może wchłonąć (jako, że blaty łączone są z różnych klepek każdy element blatu inaczej chłonie olej) kiedy blat już nie „pije” oleju zostawiamy max na 30 min i nadmiar oleju usuwamy po czym polerujemy blat miękką szmatką. Zabieg olejowania powtarzamy po kilku godzinach. Jeżeli uzyskany efekt nam nie odpowiada, olejowanie możemy powtórzyć.

Jak dbać o blaty olejowane

Użytkując meble kuchenne bardzo intensywnie nasz drewniany blat może się zabrudzić i stracić połysk. W takiej sytuacji aby przywrócić go do pierwotnego stanu należy używając specjalnego oleju wraz z ostrą gąbką i dobrze go wyszorować, usuwając na bieżąco nadmiar zabrudzonego oleju. Jeżeli blat jest nie zniszczony a tylko stracił blask wtedy nakładamy olej, po chwili usuwamy jego nadmiar i szlifujemy miękką szmatką aby uzyskać połysk. Kiedy nasz blat jest zniszczony, jest porysowany i obawiamy się, że samo olejowanie nie da pożądanego efektu, przed olejowaniem blat możemy ponownie przeszlifować papierem ściernym, po czym za olejować.

Kiedy ponownie olejować blat?

Wszystko zależy od sposobu i intensywności użytkowania kuchni. Blaty można olejować po 6 miesiącach, ale i po 2 latach. Co jakiś czas możemy robić „test kropli” gdzie po nałożeniu jednej kropli na blat drewniany obserwujemy jak się zachowuje. Jeśli utrzymuje owalny kształt i nic się nie wchłania, blatów jeszcze nie musimy olejować, natomiast jeśli się rozpływa i wchłania, blat należy ponownie zabezpieczyć.