Jaki okap do kuchni?

 

 

 

Okap w kuchni to jedno z podstawowych urządzeń które zawsze musimy zamontować kupując meble kuchenne. Okap kuchennych służy przede wszystkim usuwaniu z kuchni wilgotnego powietrza znad płyty oraz pełni funkcję wentylacyjną dla całego pomieszczenia.

Na co zwracać uwagę decydując jaki okap do kuchni? Jeśli lubimy dużo gotować głównym parametrem jest wydajność pracy.

Wydajność pracy podaje nam jaką ilość powietrza okap może przefiltrować/usunąć z kuchni, jednostka jaka jest stosowana to metr sześcienny /godzinę. Podaje się ją dla dwóch trybów pracy – w obiegu otwartym (gdzie powietrze jest odprowadzana do kanału wentylacyjnego) oraz w obiegu zamkniętym (gdzie pochłaniacz oczyszcza powietrze wewnątrz pomieszczenia)

 

Drugim parametrem wybierając  jaki okap do kuchni to wybór  szerokości pochłaniacza – typowe okapy mają 60 lub 90 cm szerokości. jeśli mamy dużą kuchnię i sporo miejsca lepiej wybrać szerszy okap, zapewni to nam lepszy komfort pracy w kuchni dzięki lepiej odprowadzanej wilgoci.

Okapy kuchenne ze względu na sposób budowy i montażu możemy podzielić na kilka kategorii

jaki okap do kuchni

 

 

 

Okapy pod szafkowe /teleskopowe – są to okapy montowane w korpusie szafki. Mechanizm okapu jest całkowicie zabudowany w szafce.

 Okap pod szafkowy nie ma żadnych widocznych elementów, jest widoczny tylko od spodu szafki. Ma nie wielką powierzchnię pracy, stąd też jego wydajność jest mniejsza w stosunku do większych okapów.

Okap teleskopowy podobnie jak pod szafkowy również ma mechanizm zabudowany w korpusie szafki wiszącej. różni się od okapu pod szafkowego wysuwającym się elementem, które powiększa powierzchnie pracy okapu oraz może służyć jako automatyczny włącznik.

 

 

 

Okapy uniwersalne – możne je montować pod szafką lub powiesić na ścianie.

 

 

 

 

 

 

Okapy wyspowe – jak sama nazwa wskazuje montuje się je nad wyspą, gdzie umieszczona jest płyt

 

 

grzewcza. Zazwyczaj montuje się je w dużych kuchniach, gdzie centralnie można umieścić zabudowę wyspową. Okapy wyspowe są bardzo wydajne, mogą pracować jako pochłaniacz lub być podłączone do systemu  wentylacji. Prezentują się znakomicie, niestety są drogie.

 

 

 

 

Okapy kominowe – montowane przy ścianach, nad mechanizmem mają swoisty komin, w którym znajduje się przewód wentylacyjny, można

okap wyspowy 1

tez w nim umieścić źródło zasilania dla okapu. Jeśli okap kominowy ma działać jako pochłaniacz metalowa obudowa komina służy jako ozdoba i przewód odprowadzający oczyszczone powietrze do górnej części gdzie po obydwu stronach komina znajdują się kratki wentylacyjne.

 

 

 

Okapy narożne – dostosowane do montażu w narożniku kuchni, budową i parametrami nie różnią się od kominowych.

 

 

Okapy rustykalne – swoim wyglądem nawiązują do klasycznego wyglądu kuchni. Okapy rustykalne zazwyczaj sprzedawane są  jako „surowe” można je bejcować i lakierować, dzięki czemu można je idealne dopasować do koloru frontów zamontowanych w kuchni.

 

Okapy blatowe – mają futurystyczny wygląd, za pomocą ramienia montowane są do blatu,

okap rustykalny

 

działają jako pochłaniacz.

 

 

 

Okapy uchylne – podobnie jak teleskopowe ich mechanizm zamontowany jest w szafce, jednak zamiast wysuwać szufladę

 

 

uchylamy drzwiczki, dzięki czemu powiększamy powierzchnie pracy.

 

 

Wybierając jaki okap do kuchni  należy również zwrócić uwagę na poziom hałasu emitowany podczas pracy, dobry okap podczas pracy na najwyższym biegu nie powinien emitować powyżej 50 dB, jeśli kuchnia jest otwarta na salon, poziom hałasu może być uciążliwy dla domowników przebywających w salonie podczas przygotowania posiłków.

 

 

 

Na koniec kilka słów o filtrach.

 

 

 

 

Czy zawsze kupować filtr węglowy? Nie, jeśli mamy okap podłączony do systemu wentylacyjnego znajdującego się w budynku nie ma potrzeby kupować wkładu węglowego. Filtr węglowy zawsze kupujemy kiedy nasz okap działa w obiegu zamkniętym i co ważne należy go systematycznie wymieniać. jak często wymieniać filtr węglowy zależy od tego ile gotujemy i ile

jaki okap do kuchni

powietrza musi oczyścić pochłaniacz.

 

Każdy okap posiada filtr metalowy, gęsta siatka ma za zadanie absorbować tłuszcz, co jakiś czas warto go umyć (często o tym zapominamy i po jakimś

 

czasie trudno jest z niego usunąć zabrudzenia).

 

 

Ogromny wybór okapów na rynku nie ułatwia wyboru, najlepiej zawęzić swoje poszukiwania poprzez ustalenie maksymalnego budżetu oraz trybu pracy w jakim będzie wentylował okap –  jako pochłaniacz lub wyciąg. Dodając do tego wielkość kuchni, która wyznacza nam wydajność pracy, mamy podstawowe parametry ograniczające nam wybór danego modelu.

Życzymy dobrego wyboru i radości z gotowania bez oparów i zapachów w całym domu!

Przeczytaj również o oświetleniu w meblach kuchennych